Tanulásszervező: Axnixné Somodi Éva

Axnixné Somodi Éva

E-mail: axnixne.eva@nyitok.hu
Telefon:30 799-3331

 

Axnixné Somodi Éva vagyok Kapuvárról. Két gyermekem van, egy jelenleg beiratkozott első osztályos kislányom és egy 4,5 éves óvodás fiúgyermekem. Férjem a lakóhelyünk adta közelség és a keresett szakmája biztosított lehetőséget kihasználva Ausztriában dolgozik.

Magamról röviden, tanítási végzettségem van angol szakterülettel. Az angol nyelvet kihasználva először Hollandiában dolgoztam kettő évet, de beismerem, a két nemzeti különbségek, más tradíciók, értékrendek alapján a kinti életet megszokni nem tudtam. Az angol nyelvet használni, a hollandot elsajátitani alapszintet jó volt a kint eltöltött idő alatt.
Hazajöttem, itthon az angol nyelv oktatásával foglalkoztam. Felnőtt képzéssel és iskolai nyelvtanítással.

Gyermekeim születésével hagytam fel a nyelvtanítással, mert gyesen voltam otthon. A gyermeknevelés időszakában egyéb szakmai végzettséget szereztem a több lábon állás miatt. A végzettségemnek megfelelő szakmai kihívásnak tartom ezt a jelenlegi lehetőséget, ami megadatott.

Környezetünkből kiindulva érzem szükségességét a szakmai nyitottságnak, az emberi érdeklődésnek megfelelő információk befogadásának, továbbképzések általi többlettudás elérhetőségének megszerzésében.
Idegen nyelv legalább egy alapszintű beszélése az ember tudásának, megélhetésének is segítségét jelenti. Mindennapi életünk a tanulási lehetőségek elérésével, az emberi érték növelését eredményezi. Ezek a lehetőségek megszerzésével, a tudás mélyítésével az ember és a társadalom gazdagítását kívánom elérni.

 

Tanulási tanácsadó: Vargáné Molnár Zsuzsanna

Vargáné Molnár Zsuzsanna

E-mail: vargane.zsuzsa@nyitok.hu
Telefon:30 799-3332


Vargáné Molnár Zsuzsannának hívnak, egy kis faluban, Hövejen élek.
1995-ben végeztem Kapuváron a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban, ahol az általános tantárgyakon kívül gépírás tantárgyból is érettségiztem, amelynek azóta is nagy hasznát veszem munkámban. A további években több képzésen vettem részt, melyek között voltak nyelvi, pedagógiai asszisztens, kulturális vezető képzések. Két diplomát szereztem: egyet művelődésszervező szakon, egyet pedig tanító – vizuális nevelés szakon.
1997-ben férjhez mentem. Legfontosabb számomra a családom: három gyermekem van: egy 9 éves és egy 14 éves lány és egy 5 éves kisfiú.

2001 óta dolgozom művelődésszervezőként a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban, mely a NYITOK gesztor szervezete lett. Feladataim között szerepel például a különböző városi és kistérségi hatókörű rendezvények szervezése, színházi előadások szervezése különböző korosztályoknak, klubok, szakkörök, tanfolyamok szervezése, művészeti csoportok, civil szervezetek munkájának elősegítése, pályázatok, beszámolók, értékelések, statisztikák készítése, kiállítások szervezése, játszóházak tartása gyerekeknek, stb.

2010 óta másodállásként kézműves tevékenység végzésével is foglalkozom, a saját magam által készített termékekkel részt veszek fesztiválokon, vásárokon és egyéb rendezvényeken. 2001 óta folyamatosan minden jelentősebb kapuvári rendezvényen kézműves foglalkozásokat tartok, amelyek elsősorban gyerekeknek szólnak, de ugyanolyan lelkesedéssel csatlakoznak a felnőttek is. 2006-ban hoztam létre az Ötlettár Kreatív Műhelyt azzal a céllal, hogy rendszeres, hasznos tevékenységet biztosítsak az óvodás és általános iskolás gyermekeknek és ötleteket adjak a velük érkező felnőtteknek is.

Folyamatosan részt veszek a különböző civil szervezetek, művészeti csoportok programjainak megvalósításában.
Kutattam Garta templomának történetét, vallásos életét, a gyermekek rajzkészségének változásait, a höveji csipke történetét. Ez utóbbiért 2011-ben emlékérmet és díszoklevelet is kaptam. Ezt a munkát folytatva jelenleg egy fotóalbum elkészítésén dolgozom.

Szívesen tanulok újabb kézműves technikákat, szeretek olvasni, rajzolni, érdekelnek a múzeumok, kiállítások. Úgy gondolom, olyan tulajdonságok jellemeznek, mint például a türelem, kitartás, jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képesség, önálló munkavégzés, nagyon jó lényeglátó és stressz-tűrő képesség, melyeknek nagy hasznát vettem a szervezés területén eltöltött 12 év alatt, s melyek fontosak lehetnek a NYITOK programban is.

 

Kapuvár Tanulási Központ


Kapuvár 10.500 lakosú kisváros, Győr-Moson-Sopron megye középső részén, a Kisalföld két tájegységének, a Rábaköznek és a Hanság-medencének a találkozásánál. A Kis-Rába partján fekvő településen áthalad a 85-ös főút, vasútállomása a Győrt Sopronnal összekötő vasútvonal mentén fekszik. Kiemelkedő a Győr-Sopron-Ebenfurti villamosított vasútvonal, mely közvetlen összeköttetést jelent a megyeszékhellyel, és Ausztriával. Légi közlekedés szempontjából a fertőszentmiklósi magánreptér, valamint az ausztriai schwechati nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére. Napjainkban adták át Kapuvárt Ausztriával összekötő, a burgenlandi Fertőzug és a Hanság-Rábaköz turisztikai fejlesztését célzó kerékpárutat, valamint a Hanság-főcsatornán megépített új kerékpáros és gyalogos hidat, ami a két ország közötti összeköttetést valósítja meg s , amely elősegíti az aktív és az ökoturizmus fellendülését.

A térséghez 44  tartozik,melynek lélekszáma 51686 fő.

A kistérség falvainak lakosságát elsősorban a mezőgazdasághoz kapcsolódó fejlesztési lehetőségek érdeklik, helyenként élénk az érdeklődés a helyi adottságok (élelmiszerek, környezet, népi építészet, népművészet értékei), valamint a speciális helyi adottságok (horgászat, vadászat, lovaglás, népi mesterségek) turisztikai kiaknázása iránt is. A turizmus jelentős gazdasági tényező. A gyógyvizkincs hasznositása, a falusi turizmus, a kerékpárutak további fejlesztése, a Fertő-Hansági Nemzeti Park  lehetőségeivel komoly előrelépéseket lehetne elérni.

 A térségben nagyszámú a kvalifikált munkaerő, azonban Győr és Sopron munkaerő-elszívó hatása erőteljesen érződik. Kapuvár és Csorna szakképző intézményei rugalmasan alkalmazkodnak a munkaerő kereslet igényeihez, azonban a felnőttképzés területének lehetőségei még kiaknázatlanok.

Felnőttképzés állandó jelleggel nem folyik a városban. Alkalmanként vannak különböző képzések, mint például számítógép-kezelő, nyelvi képzések, virágkötészet, eladó-boltvezető képzés. Ezek lebonyolításához a szervezők helyiségeket bérelnek az adott időszakban. Nagy részüknek a gesztor szervezet, a Rábaközi Művelődési Központ ad helyet. A művelődési központ fő feladata a hatékony közművelődési, könyvtári és muzeális munka végzése. A város felnőtt és gyermek korosztálya számára előadások, hangversenyek, összejövetelek rendezése, nemzeti és városi ünnepségek lebonyolítása, a város művészeti csoportjai számára a működési feltételek biztosítása, tanfolyamok szervezése, klubok, baráti körök, civil szerveződések működési feltételeinek megteremtése. A művelődési központban megforduló számos civil szervezet, művészeti csoport, egyesület tagjai közül sokan a jövőben a tanulási központ által szervezett képzéseken is részt vennének.

A fenti célok megvalósitásához a Kapuvári Tanulási Központ meghitt környezetben, megfelelő technikai háttérrel várja a képzések iránt érdeklődőket.

A képzéseken a résztvevőket egy jó felszerelt oktatóteremmel fogadjuk, melyben otthonos körülmények között tanulhatnak a legmodernebb számitógépeken. A tárgyalóteremben pedig az alapfelszereltséget egy digitális tábla is kiegésziti, melyet mindenki saját képességének fejlesztésére  használhat.

1 2 3 Következő
Baja Tanulási Központ
6500 Baja Árpád tér 1.
Balassagyarmat Tanulási Központ
2660 Balassagyarmat Rákóczi út 18.
Balatonföldvár Tanulási Központ
8623 Balatonföldvár Petőfi Sándor u. 9.
Balatonfüred Tanulási Központ
8230 Balatonfüred Arácsi út 2
Békéscsaba Tanulási Központ
5600 Békéscsaba Aulich u. 6.
Békés Tanulási Központ
5630 Békés Piactér 3. I. em.
Budapest IV. kerület Tanulási Központ
1046 Budapest Klauzál u. 10.
Budapest VIII. ker. Tanulási Központ
1084 Budapest Mátyás tér 15.
Cegléd Tanulási Központ
2700 Cegléd Kossuth tér 5/a.
Csurgó Tanulási Központ
8840 Csurgó Baksay Sándor u. 6.
Debrecen-Józsa Tanulási Központ
4225 Debrecen-Józsa Szentgyörgyfalvi út 9.
Derecske Tanulási Központ
4130 Derecske Dr. Mustó Sándor u. 19.
Dunavecse Tanulási Központ
6087 Dunavecse Fő út 35.
Eger Tanulási Központ
3300 Eger Bethlen Gábor u. 9. 3. emelet 18.sz. iroda
Gyöngyös Tanulási Központ
3200 Gyöngyös Vármegyeház tér 1.
Győr Tanulási Központ
9022 Győr Czuczor Gergely u. 30.
Hajdúböszörmény Tanulási Központ
4220 Hajdúböszörmény Lévai Márton u. 4.
Hódmezővásárhely Tanulási Központ
6800 Hódmezővásárhely Bajcsy-Zsilinszky u. 70.
Kaposvár Tanulási Központ
7400 Kaposvár Honvéd u. 5.
Kapuvár Tanulási Központ
9330 Kapuvár Győri út 2.
1 2 3 Következő