Tanulásszervező: Porkoláb Imréné

Porkoláb Imréné 

E-mail: porkolabne.eva@nyitok.hu
Telefon:30 799-2286


Porkoláb Imréné, Éva vagyok. Derecskén élek férjemmel és lányommal.  Idén nyáron leszünk 20 éves házasok. A párom mezőgazdasággal foglalkozik, családi gazdálkodó. Lilla lányunk júniusban lesz 17 éves, középiskolai tanulmányait Debrecenben a Tóth Árpád Gimnáziumban végzi. Óvodás kora óta táncol, a Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes tagja.
Ha a családomról beszélek, akkor nagyobbik lányomról, Ágiról is szólnom kell. Minden gyermek születése megváltoztatja egy család életét, de egy halmozottan sérült gyermek érkezése talán még jobban. 12 évig
volt velünk, megpróbáltunk mindent megtenni azért, hogy a lehető legtöbbet fejlődjön, közösségbe, fejlesztő- és gyógypedagógusokhoz, gyógytornászokhoz vittük. Miközben tanítottuk Őt, mi is rengeteg szeretet, szépséget, tudást kaptunk Tőle. Igazi családot kovácsolt belőlünk. Mindig hiányozni fog nekünk.

Én pedagógusként végeztem, de nagyon rövid ideig tanítottam, hiszen az élet más utat jelölt ki számomra. Hitoktatóként is foglalkoztam gyerekekkel heti pár órában, majd sikerült elhelyezkednem egy telekommunikációs cég debreceni ügyfélszolgálatán. Itt rájöttem, felnőttekkel foglalkozni sem egyszerű, rengeteg türelmet, empátiát igényel.

A munka utáni  kikapcsolódást a  családom jelenti számomra. Szeretünk kirándulni, imádok olvasni, jó filmeket nézni, zenét hallgatni. Kisebbik lányom fedeztette fel velünk a népzenét, a néptáncot. Az ilyen rendezvényeket gyakran látogatjuk.
Reformátusok vagyunk, ebben a szellemben próbálunk élni, sok segítséget kaptunk a hittől életünk nehéz  pillanataiban is.

Én nem Derecskén voltam gyerek, de már nem tudnám elképzelni, hogy ne itt éljek. Az emberek figyelnek egymásra. Az újszülöttől kezdve az idős emberekig mindenki talál magának segítséget. Az intézményeink folyamatosan fejlődnek, egyesületek jönnek létre, és a Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány is régóta sikeresen tevékenykedik a városban.

Hiszek abban, hogy a felnőtteknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy ismereteiket bővítsék. Lehet, hogy ezzel őrizhetik meg munkájukat, vagy szerezhetnek új állást. Sajnos olyan családok is vannak, akiknek a mindennapi életben való boldoguláshoz, ügyeik intézéséhez is segítségre, fejlesztésre van szükségük.

Remélem, ebben mi is tudunk majd munkánkkal segíteni nekik.

 

Tanulási tanácsadó: Takács Sándor

 Takács Sándor

E-mail: takacs.sandor@nyitok.hu
Telefon:30 799-2287


Takács Sándor vagyok 1950. október 24-én születtem, családi állapotom: nős.
Feleségem végzettsége óvónő, két lányunk van, akik mindketten főiskolát végeztek, külön háztartásban élnek, már dolgoznak Derecskétől távol.

Képesítésem: építőipari technikus és képesített fővállalkozói szakvizsga. Alapfokú iskolai tanulmányaimat a derecskei Általános iskolában végeztem. Utána a debreceni Péchy Mihály Építőipari Technikum magasépítő szaka következett, ahol 1969-ben „jó”minősítéssel technikusi oklevelet szereztem.

Rendkívüli élettapasztalattal rendelkezem, de legtermékenyebb időszakom a 90-es évekre esett. Kiemelkedő pénzügyi forgalmat értem el az 1990 évek vége és 2000-es évek eleje közötti időszakban.
Magánvállalkozóként, úgymond a térség majd minden jelentősebb építőipari projektjében közreműködhettem pályázóként, vagy alvállalkozóként nagy építőipari cégek partnereként.  Ezek vállalásaik, pályázataik során méltó piaci szereplőként számoltak velem, társ-, vagy legtöbb esetben alvállalkozóként úgy, hogy teljesítményükbe az általam képviselt kapacitást is bekalkulálták.
Az esetek többségében a vállalási áruk kialakításában is igényelték a közreműködésemet. Magánvállalkozói tevékenységemet a szigorú hazai építőipari piacon úgy végeztem, hogy nélkülöznöm kellett azt a jelentős pénzügyi hátteret, amivel a nagy építési cégek rendelkeztek, kiemelkedő személyi kapcsolatokkal és banki háttérrel bírva. Ilyen terepen is piacon tudtam maradni, gyakorlatilag egyszemélyes cégvezetéssel.

Ezt az eredményes, de maximális erőfeszítést igénylő tevékenységet egy váratlanul- de nem minden előzmény nélkül 2002. év végén bekövetkezett súlyos betegség ”stroke” szakította meg melyet néhány építőipari baleset is megelőzött.
A stroke következményeként – ami bal oldali bénulást idézett elő- mozgáskorlátozottá váltam e következtében 100%-os rokkanttá minősültem.
Az addigi sikeres vállalkozói tevékenységemet kénytelen voltam befejezni. Ez a nem kívánt inaktív időszak napjainkig immár meghaladta az egy évtizedet, miközben elértem a nyugdíjas kort is, jelenleg rokkantsági ellátást kapok. A betegség okozta lelki- és fizikai megpróbáltatások, és a keresetkiesés miatt bekövetkezett anyagi nehézségek mellett az egyik nehezen feldolgozható problémát a társas tevékenység hiánya idézte elő. A korábbi aktív és sokrétű tevékenységek megszűnésével időnként a mellőzöttség érzése is hatalmába kerített. Ez idő alatt a családi kapcsolataimból töltekezve vártam a lehetőséget a közéletbe való visszakerülésre, ahol mások javára és saját hasznomra is kamatoztathatnám a jó szervezőkészségemet, kapcsolatteremtő és problémamegoldó képességemet. A siker elérése érdekében mindezekre szükségem volt, hiszen az elért eredményeim csapatmunkával születtek, s kellő empátia és problémamegoldás nélkül aligha következtek volna be.

Célom, hogy e képességeim birtokában a lakhelyem közelében fejtsek ki olyan tevékenységet, ami számomra sikerélményt, mások számára, pedig többletet jelent.  
Nagy örömömre betegségem során kétszer is lehetőség adódott hogy visszakerüljek a gyakorlati életbe.
Először a Derecskei REHAB alapítványnál végeztem internetes pályázatfigyelést távmunkában. Az alapítvány által a térségben élő emberek egészségének, életminőségének javításához szükséges források felkutatása érdekében.
Másodszori lehetőséget a Derecskei Jóléti Szolgálat Alapítványtól kaptam. Ez a megbízás számomra nemcsak munkát, hanem jóval nagyobb felelősséget és örömöt jelentett. Teljesítése sokrétűbb szellemi aktivitást igényelt, komplex feladat ellátását jelentette. Ennek során 8 előadásból álló ismeretterjesztő tanfolyamot tartottam a megújuló energiákról. Ennek anyagát a megbízó iránymutatása és elvárása alapján magam állítottam össze és adtam elő a meghirdetett tanrend alapján az alapítvány által leszervezett oktatási központban.

Ez a tanfolyami megbízás jelentette egyúttal az első kapcsolatomat a „Nyitok” hálózattal. A megbízás amellett, hogy megtisztelő volt, szó szerint kimozdított a holtpontról, mert az anyaggyűjtést ugyan otthon ülve is el tudtam végezni, de az előadások miatt ki kellett mozdulnom, emberekkel kellett kapcsolatba kerülnöm.
A feladatot a közvélekedés szerint is jól teljesítettem, és ez az eredményesség az önbizalmamat és önbecsülésemet jelentősen megnövelte.  Ugyanilyen pozitív érzések bekövetkezését remélem a mostani megbízástól, mindamellett, hogy módom lesz a technika iránt érzett kíváncsiságomat kielégíteni és az informatikai tudásomat kamatoztatni ill. kiegészíteni.

Összegzésképpen a saját tevékenységemre és képességeimre az önállóság, a szervezőkészség, kreativitás és a nagyfokú munkabírás a jellemző. Ezek birtokában bármilyen közösségi tevékenységbe be tudok illeszkedni a csapatmunkát, nem csak ismerem, de szeretem is. Az emberekkel való kapcsolattartásom mindig a kölcsönös megbecsülésen alapult, hiszen enélkül a felsorolt eredményeket nem tudtam volna elérni.

Munkára nemcsak az anyagi okok miatt, hanem az önbecsülésem helyreállítása miatt is nagy szükségem van, hiszen ez hozzásegít az állapotom további javulásához. Hasznosulni látom, és örömmel átadom a több évtizedes sokrétű tudásomat, gazdálkodásban szerzett tapasztalatomat közösségi célra.

 

Derecske Tanulási Központ

A tanulási központ a város központjától nem messze, a Derecske Város Jóléti Szolgálat épületében található. A településen az Alapítvány 1993 óta folytatja az önkormányzat illetékességi területén a szociális és gyermekvédelmi feladatok(gyermekjóléti szolgáltatások, családsegítés) ellátását.

2007 óta Konyáron és 2011 óta pedig Mikepércsen is tevékenykednek. A szervezeten belül működik Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Szolgálat és Éjjeli menedékhely. 2006-tól a Tanodában a 10 év feletti, napközis ellátásban nem részesülő gyerekekkel foglalkoznak pedagógusok és önkéntesek napi rendszerességgel.

A Tanulási Központ 2010. májusában első alakalommal nyitotta meg kapuit. Lehetőséget biztosított egyéneknek, csoportoknak ingyenes képzéseken való részvételre. Ezt az utat szeretnénk tovább folytatni, segítve ezzel a Derecskén élő embereknek, hogy munkájukat meg tudják tartani.
Várjuk azokat is, akik elveszítették munkahelyüket és segítségre van szükségük ahhoz, hogy viszatérhessenek a munka világába. Szeretnének megismerkedni az idegen nyelvek, informatika alapjaival bővítsék tudásukat más területen.

Barátságos, családi hangulatú helyen, NYITOTT ajtókkal várunk MINDENKIT.

Megújult arculattal várjuk azokat akik, már jártak nálunk és azokat is, akik még nem ismernek bennünket. A mi tanulási központunk egy helyiségből áll, amelyet két részre osztottunk.

A helyiség egyik felében, a tárgyaló részben lesz lehetőség olyan képzések, előadások megtartására, amelyek nem igényelnek számítógépet. A terem belső részében modern bútorok, hordozható számítógépek biztosítanak kényelmes ismeretszerzési körülményeket. A gyermekeink által ismert digitális tábla is felszerelésre került a terembe. A tanulásszervező és tanulási tanácsadó is ebben a helyiségben végzi majd adminisztrációs feladatait.

 

1 2 3 Következő
Baja Tanulási Központ
6500 Baja Árpád tér 1.
Balassagyarmat Tanulási Központ
2660 Balassagyarmat Rákóczi út 18.
Balatonföldvár Tanulási Központ
8623 Balatonföldvár Petőfi Sándor u. 9.
Balatonfüred Tanulási Központ
8230 Balatonfüred Arácsi út 2
Békéscsaba Tanulási Központ
5600 Békéscsaba Aulich u. 6.
Békés Tanulási Központ
5630 Békés Piactér 3. I. em.
Budapest IV. kerület Tanulási Központ
1046 Budapest Klauzál u. 10.
Budapest VIII. ker. Tanulási Központ
1084 Budapest Mátyás tér 15.
Cegléd Tanulási Központ
2700 Cegléd Kossuth tér 5/a.
Csurgó Tanulási Központ
8840 Csurgó Baksay Sándor u. 6.
Debrecen-Józsa Tanulási Központ
4225 Debrecen-Józsa Szentgyörgyfalvi út 9.
Derecske Tanulási Központ
4130 Derecske Dr. Mustó Sándor u. 19.
Dunavecse Tanulási Központ
6087 Dunavecse Fő út 35.
Eger Tanulási Központ
3300 Eger Bethlen Gábor u. 9. 3. emelet 18.sz. iroda
Gyöngyös Tanulási Központ
3200 Gyöngyös Vármegyeház tér 1.
Győr Tanulási Központ
9022 Győr Czuczor Gergely u. 30.
Hajdúböszörmény Tanulási Központ
4220 Hajdúböszörmény Lévai Márton u. 4.
Hódmezővásárhely Tanulási Központ
6800 Hódmezővásárhely Bajcsy-Zsilinszky u. 70.
Kaposvár Tanulási Központ
7400 Kaposvár Honvéd u. 5.
Kapuvár Tanulási Központ
9330 Kapuvár Győri út 2.
1 2 3 Következő